Przejmowanie prac po automatycznym imporcie Drzwi Otwartych

Jeśli twoje prace zostały zaimportowane do Archive of Our Own – AO3 (Naszego Własnego Archiwum), być może otrzymałaś/eś maila z prośbą o kliknięcie w link, aby przejąć lub usunąć swoje prace. Ten tutorial przedstawia opcje zaprezentowane na stronie przejmowania, którą otwiera wspomniany link, oraz dodaje dalsze wyjaśnienia.

Prosimy pamiętać, że dowolna opcja, którą wybierzesz, zostanie zastosowana do WSZYSTKICH prac wyliczonych w mailu, nawet jeśli, któreś z nich nie są od razu widoczne na tej stronie.

Przejmowanie twoich zaimportowanych prac

Archiwum zawierające twoją pracę/twoje prace zostało przeniesione do AO3. Prosimy, daj nam znać co chcesz, abyśmy z nimi zrobili. Jeśli nic nie zrobisz, praca/prace pozostaną połączone z kontem archiwisty.

Jeśli chcesz móc je edytować lub coś zrobić z poszczególnymi pracami, najpierw musisz je przejąć. Potem możesz użyć Edit Works (Edytuj Prace) na swojej osobistej stronie domowej AO3 aby osierocić, usunąć lub edytować je w grupach lub pojedynczo. (Jeśli chcesz, po zakończeniu edytowania możesz usunąć konto.)

Jeśli chcesz zerknąć na swoje prace zanim podejmiesz decyzję, ale nie masz konta na AO3, skontaktuj się z Open Doors (Drzwiami Otwartymi) podając swój pseudonim i tytuły prac, a wyślemy ci kopię.

Przejmij wszystkie prace

Tekst i przycisk, które pokazują się w tej sekcji są inne, w zależności od tego, czy jesteś zalogowana/y do AO3.

Jeśli jesteś zalogowana/y, zobaczysz:

Przejmij swoje prace i połącz je z kontem, na którym jesteś zalogowana/y. Jeśli chcesz przejąć je pod innym kontem (lub stworzyć nowe konto do tego celu), wyloguj się i odśwież tę stronę
Tekst przycisku: Add these works to my currently-logged-in account (Dodaj te prace do konta, na którym jestem zalogowana/y)

Dodaj te prace do konta, na którym jestem zalogowana/y

Poniżej przycisku powinna znajdować się lista wszystkich prac, które zostały zaimportowane w połączeniu z twoim adresem e-mailowym. Kliknięcie na przycisk „Add these works to my currently-logged-in account” sprawi, że prace zostaną dodane do konta AO3, na którym jesteś zalogowana/y.

Jeśli nie jesteś zalogowana/y, zobaczysz:

Zapraszamy cię do dołączenia do naszej bety i stworzenia konta! Prace zostaną automatycznie dodane do twojego konta i będziesz mieć nad nimi pełną kontrolę.

Jeśli masz już konto, zaloguj się i odśwież tę stronę, a my przypiszemy ci prace.

Tekst przycisku: Sign me up and give me my works! Yay! (Zarejestruj mnie i daj mi moje prace! Yay!)

Tekst przycisku: Zarejestruj mnie i daj mi moje prace! Yay!

Poniżej przycisku powinna znajdować się lista wszystkich prac, które zostały zaimportowane w połączeniu z twoim adresem e-mailowym. Kliknięcie na przycisk „Sign me up and give me my works! Yay!” aktywuje zaproszenie do AO3 i pozwoli ci założyć konto. Wszystkie prace z listy zostaną dodane do twojego konta kiedy tylko skończysz je tworzyć.

Inne opcje

Działania

Zostaw moje prace pod opieką archiwisty.

Ta opcja oznacza, że nic się nie zmieni. Twoje prace pozostaną w AO3, przypisane pseudonimowi, którego używałaś/eś w importowanym archiwum, połączone z kontem archiwisty tegoż archiwum. Ta opcja pozwala ci na powrót do sprawy, jeśli zmienisz zdanie.

Osieroć moje prace i odłącz je od mojego adresu e-mail, ale zachowaj moje imię. Zobacz FAQ osierocania

Ta opcja przypisze wszystkie twoje prace do przeznaczonego do tego celu konta AO3, a ty nie będziesz już otrzymywać powiadomień z nimi związanych. Nadal będzie do nich przypisany pseudonim użyty w zaimportowanym archiwum, i nie mogą być one edytowane przez ciebie ani kogokolwiek innego. Prosimy, sprawdź najpierw prace i zobacz, czy są w nich jakiekolwiek identyfikujące cię informacje, które chcesz usunąć. Przejmij prace używając opcji opisanej powyżej, jeśli chcesz je edytować, lub skontaktuj się z Drzwiami Otwartymi by poprosić o usunięcie tych informacji, a potem osierocenie pracy, z zachowaniem twojego imienia.

Przypisz moje prace do konta AO3 przeznaczonego do osierocania prac, usuwając zarówno moje imię, jak i adres e-mail.

Ta opcja przypisze wszystkie twoje importowane prace do specjalnego konta AO3, a ty nie będziesz już otrzymywać dotyczących ich powiadomień. Będą przypisane tylko do pseudonimu tego konta, i od tego momentu nie mogą być edytowane przez ciebie ani kogokolwiek innego. Prosimy, sprawdź najpierw prace i zobacz, czy są w nich jakiekolwiek identyfikujące cię informacje, które chcesz usunąć. Przejmij prace używając opcji opisanej powyżej, jeśli chcesz je edytować, lub skontaktuj się z Drzwiami Otwartymi by poprosić o usunięcie konkretnej pracy, a potem osierocenie jej, z zachowaniem twojego imienia.

Proszę, usuńcie moje prace z AO3.

Ta opcja usunie wszystkie zaimportowane prace z listy z AO3.

Od tego momentu, nie importujcie prac związanych z tym kontem e-mailowym .

Ta opcja zapobiegnie automatycznemu importowaniu (w przyszłości) wszelkich prac z innych archiwów, jeśli były publikowane pod tym adresem e-mail.

Powiadomienia

Nie przysyłajcie mi wiadomości w przyszłości, jeśli zostaną zaimportowane prace związane z tym kontem e-mail.

Ta opcja wyłączy powiadomienia mailowe które zwykle wysyłamy, kiedy praca jest importowana.

Ważne: Jeśli zaznaczysz „Do not email me in future” (Nie wysyłaj mi powiadomień e-mail w przyszłości), ale nie zaznaczysz „Do not import works” (Nie importuj prac), prace mogą zostać zaimportowane bez informowania cię o tym. Jeśli tego nie chcesz, wyłącz zarówno importowanie, jak i powiadomienia.

Ta notka wyjaśnia opcję powyżej.