Често поставувани прашања

Општи прашања

Што е проектот Open Doors (Отворени врати)?

Проектот Open Doors (Отворени врати) на OTW (Организација за трансформативни дела) е посветен на зачувување на фан-делата за во иднина. Нашата цел е да ги зачуваме особено оние фановски проекти што може да се изгубат поради недостаток на време, интерес или ресурси од страна на тековниот одржувач.

Кои се Условите за користење за проектите под Open Doors (Отворени врати)?
Зошто архивските увози за АО3 треба да поминат преку Open Doors (Отворени врати)?

За OTW (Организација за трансформативни дела) и АО3 (Наша сопствена архива) од исклучителна важност е оригиналните креатори на било какви фан-дела да бидат aкредитирани целосно и да имаат што е можно поголема контрола врз нивните дела. Open Doors (Отворени врати) има алатки и стандардни процедури за сигурност дека се направени сите разумни напори за контакт со креаторите пред и откако нивните дела ќе бидат увезени во АО3 (за да бидат информирани што се случува и да имаат можност да контактираат со нас доколку е тоа потребно), дека сите креатори се целосно акредитирани и дека креаторите секогаш можат да присвојат/избришат/да се одречат од или да ги променат нивните дела по желба.

Имам други прашања! Каде да се обратам?

Ве молиме контактирајте со Комисијата за Отворени Врати.

За архивисти

Зошто би сакал/a да ja префрлам мојата онлајн архива/фановски проект на Open Doors (Отворени врати) и OTW?

Има неколку предности на зачувувањето или пренесувањето на фан-делата во Вашата архива.

 • Долготрајно зачувување: Вашата архива ќе се одржува и поддржува дури и ако изгубите пристап до интернет, интерес или време.
 • Инфраструктура: OTW (Организација за трансформативни дела) е наменета да привлече волонтери како и да обезбеди совети и техничка помош за одржување и проширување на Вашата колекција или проект.
 • Поттикнување на прилози: Волонтерите и придонесувачите полесно ќе ги вложуваат нивното време и енергија во проект кога имаат вистинско очекување дека нивната работа ќе биде зачувана за во иднина.
 • Финансиска поддршка во непрофитна средина: OTW никогаш нема да ја експлоатира Вашата работа или работа на Вашите придонесувачи за индивидуален профит.
Дали обезбедувате серверски простор на кој било фански проект на кој му е потребен?

Иако на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива) се добредојдени фан-дела од сите видови, нашите ресурси за поддржување на проекти кои не можат лесно да се интегрираатво AO3 се ограничени. Иако сме отворени да зборуваме со одржувачот на кој било фански проект на кому му треба наша помош, не обезбедуваме генерално хостирање како интернет провајдер. Кој било посебен проект за кој е потребен сопствен серверски простор или други ресурси ќе треба да се одобри од Управниот одбор на OTW (Организација на трансформативни дела) како специјална колекција пред да се внесе.
Одржувачот на колекцијата внесена преку Open Doors (Отворени врати) исто така треба да се согласи со Условите за користење на Open Doors.

Водам архива која би сакал да ја внесам/зачувам на AO3. Што треба да направам?

Контактирајте ги Open Doors (Отворени врати) и можеме да дискутираме за Вашата архива и да направиме детален план за внесување. Ве молиме известете нѐ од почеток дали имате посебни потреби – на пример, ако Вашата архива содржи мултимедиска содржина. Кога ќе се согласиме на проектот, Вие и ние ќе го објавиме внесувањето.
Она што ќе ни треба од Вас и/или Вашите со-модератор(и):

 • Обврзување да работите со Open Doors барем за времетраењето на внесувањето. Ќе треба да го паузираме внесувањето ако модераторот/ите не се достапни и немаме размена со која да работиме.
 • Учество во процесот на организирање
 • Согласност да ги следите политиките на Open Doors за забележување на сопственост на внесените дела и помагање на авторите да им се препишат нивните дела
 • Ако оригиналната архива ќе остане онлајн, способноста да се избришат дела или да се сменат имињата на авторитена барање на авторите.
Што ако сакам да зачувам не-дигитални фан-дела како зини, уметност, VCR видеа, летоци од конвенции и програми?

Во раниот дел на 2009, Open Doors (Отворени врати) го отпочна Fan Culture Preservation Project (Проект за зачувување на фан-култури) заедно со Одделот за специјални колекции при библиотеката на Универзитетот во Ајова. Овој проект е посветен на зачувување фан-артефакти како писмени зини, фан-зини и други не-дигитални фан-дела и меморабилии. Контактирајте ја комисијата Open Doors за повеќе информации за донирање на зини или други артефакти на фан-клутурата во Проектот за зачувување на фан-култури.

Дали го имам правото да ја префрлам/зачувам мојата архива на AO3? Јас сепак не сум ги напишал овие приказни!

Можеби не сте ги напишале сите приказни, но ако сте модераторот на архива, сте ја прифатиле одговорноста да ја оддржувате онлајн и пристапна. Мислиме дека префрлањето на архива на Archive of Our Own – AO3 (Наша споствена архива) е како менувањето на веб-хостирач или интернет провајдер или инсталирање на обновен софтверски пакет за архивата; тоа е како библиотекар кој ја пренесува колекцијата.

Како може Open Doors (Отворени врати) да ми помогне да ја внесам или зачувам мојата архива?

Можеме да им помогнеме на оддржувачите на архивата да ја пренесат содржината на нивната архива во Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива)! Иако моментално не можеме масовно да внесуваме архиви, можеме да Ви помогнеме да овозможите рачно внесување и да Ви дадеме поддршка при:

 • Организација: објавување на внесувањето преку медиумските канали на OTW и одговарање на прашања
 • Процедури: обезбедување на алатки кои го автоматизираат праќањето на покани (колку и да Ви требаат) и е-пораки кои им дозволуваат на авторите да ги присвојат своите дела, помош со следење на дела за внесување (на пр. Колекции, означување итн.)
 • Техничка поддршка: ако сакате, можеме да помогнеме со создавање на копии и/или поставување на пренасочување

Архивите ќе се зачуваат во AO3 користејќи ја функцијата Колекции, а како модераторите на оргиналната архива, Вие ќе бидете поканети да ја модерирате колекцијата во AO3. Во текот на ова внесување, ние ќе зависиме од Вас и/или волонтерите назначени од Вас за:

 • Давање на повратни информации за драфтови и AO3 предлози за ознаки
 • Внесување на делата
 • Објавување на внесувањето за членовите на архивата (на пр. по е-пошта, објави на поврзани заедници итн.)
 • Ако, по внесувањето, Вие веќе не сакате да бидете поврзани со архивата, можете да назначите нов оддржувач за колекција или да ја затворите колекцијата за нови придонеси. (Ако волонтер подоцна побара да одржува затворена колекција, ќе се обидеме да Ве контактираме за да Ве прашаме дали би сакале да ја им ја префрлите колекцијата; ние ќе го направиме трансферот само ако добиеме одобрение од Вас.)

  Во случаи каде доменот на оргиналната страница на архивата сѐ уште е достапен, ние исто би можеле да поставиме автоматско пренасочување од оргиналните линкови до новите локации на AO3, зачувувајќи ги постоечките линкови, но ова не е загарантирано.

  Иако ние често им помагаме на модераторите да ги внесат архивите кои се затвораат (или веќе се офлајн), Open Doors (Отворени врати) треба да бидат вклучени кога било кој планира да внесе дела во име на друг автор. На пример, ако би сакале да зачувате активна архива на AO3, да ја користите AO3 како продолжение на Вашата архива, да создадете меморијална сметка за пријател или која било друга ситуација, Ве молиме контактирајте ја комисијата Open Doors.

  Архивите кои се интегрирани во AO3 ќе бидат наведени во галеријата на Open Doors.

За фанови со архивирани фан-дела

Го ставив моето дело во архива која сега е дел од Open Doors (Отворени врати). Ако не сакам да биде таму, можам ли да го отстранам?

Да, апсолутно. Видете на “Како ќе добијам контрола врз моите внесени дела?”. Исто така, со задоволство ќе работиме со Вас за да најдеме решение освен бришење, што го сочувува Вашето дело како дел од архивата на начин со кој сте задоволни. Како што спомнавме погоре, ја нудиме опцијата да се „осирачи“ делото, што би дозволило тоа да остане достапно, но ќе отстрани кои било идентификувачки информации кои би сакале да се отстранат.

Зошто моето дело одеднаш е на Archive of Our Own – AO3 (Нашата сопствена архива)?

Бидејќи архивистот кој ја контролира архивата која сте ја користеле решил да ја пренесе на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива). Иако сите алатки на AO3 се наменети да им дадат што е можно повеќе контрола на поединечните фанови, во случаите со големи архиви сметаме дека архивистот има одговорност и авторитет врз делата како колекција. Архивистите ги поместиле архивите на различни сервери, го обновиле софтверот што ги организира делата, го смениле веб-хостирањето итн. за да ја оддржат колекцијата на фан-дела во живот, онлајн и во целост. Трансферирањето или зачувувањето на колекција на АО3 е само уште еден начин да се осигура долготрајната достапност на архивата. Архивистот исто така ќе продолжи да има контрола врз колекцијата доколку сака и може да ги постави правилата итн. Сепак, доколку поединечен фан сака да ги отстрани сопствените приказни од оригиналната архива или од АО3, ние обезбедуваме едноставни алатки за да се стори тоа; видете подолу.

Како ќе знам ако архива со моето дело се внесе во Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива)?

Пред да внесеме архива, објавуваме известување на блогот за вести на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива), блогот на TransformativeWorks.org, OTW’s (Организација за трансформативни дела) Dreamwidth и LiveJournal News Journals, Tumblr, и твитер профилот на AO3: @ao3org. Исто така ги охрабруваме одржувачите на архивите кои ги внесуваме да го публицизираат внесувањето на старата архива (доколку е можно) и на другите канали каде мислат дека засегнатите корисници би ги виделе вестите. Бидејќи ризичните архиви често се постари архиви каде многу од корисниците веќе не се присутни и/или ги промениле контакт податоците, не можеме да гарантираме дека сите засегнати ќе дознаат предвремено, но се трудиме да се осигураме дека луѓето се свесни за настанот.

Како ќе знам кога моето дело ќе се внесе на АО3?

Кога ќе се случи внесување, се праќа е-порака до секој корисник чие дело е внесено. Овие е-пораки ќе одат кон адресата на е-пошта која е поврзана со сметката на старата архива. Ова значи дека ако веќе немате пристап до таа адреса, нема да бидете известени автоматски – се надеваме дека другиот публицитет околу внесувањето ќе помогне оние кои се засегнати да ги слушнат вестите. Имаме листа на внесени архива на Open Doors (Отворени врати) Галерија на посебни колекција.

Што се случува кога моето дело ќе се внесе во Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива)?

Кога Вашето дело ќе се внесе во Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива, ќе се случат неколку работи:

 1. Ќе Ви испратиме порака на е-поштенската адреса која е регистрирана на внесената архива, за да Ве известиме за внесувањето.
 2. Ако веќе имате корисничка сметка на АО3 со истата адреса, вашите дела автоматски ќе бидат додадени на Вашата сметка. (Оние дела кои веќе сте ги трансферирале користејќи ја URL Importer алатката на АО3, нема повторно да бидат внесени.)
 3. Ако веќе имате сметка, но под друга адреса, сепак можете да ги преземете Вашите дела користејќи го линкот за преземање во пораката за известување.
 4. Ако немате сметка на АО3 под таа е-поштенска адреса, ќе бидете поканети да создадете нова, а потоа да ги преземете Вашите внесени дела и да ги поврзете со таа сметка.
 5. Вашите внесени дела по правило ќе бидат ограничени на логирани АО3 корисници сѐ додека не ги преземете и изберете дали сакате делата да бидат јавно видливи. Во некои случаи (особено оние каде оригиналната архива била отворена за јавноста и архивистот го побара ова) делата ќе се префрлат во јавно видливи по три месеци без разлика на тоа дали се преземени или не.
Што ако немам корисничка сметка на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива)?

Кога архивата се внесува на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива), ќе бидете известени по е-порака. Доколку немате сметка, ќе бидете поканети да создадете АО3 сметка (без да се пријавувате за нашата вообичаена листа за чекање за покани). Јеј! Ако веќе имате сметка, ќе можете да ги преземете делата со таа сметка.

Како ќе добијам контрола врз моите внесени дела?
 • Ако е-поштенската адреса регистрирана на оригиналната адреса е иста со адресата регистрирана на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива):
  1. Ќе добиете е-порака која ќе ве извести дека Вашите дела се внесени и додадени на Вашата сметка.
 • Ако имате пристап до е-поштенската адреса поврзана со сметката на оригиналната архива, ќе добиете е-порака која ќе Ве извести дека Вашите дела се внесени и ќе Ви ги даде следните опции:
  1. Да ги преземете делата на АО3 и да создадете нова сметка со која ќе бидат поврзани (ова значи дека ќе добиете АО3 сметка ако веќе немате). Потоа можете да ги уредувате, бришете итн делата на истиот начин како и кои било други дела што сте ги објавиле на АО3.
  2. Да ги преземете делата и да ги поврзете со Вашата постоечка АО3 сметка. Потоа можете да ги уредувате и бришете делата на истиот начин како и кои било други дела што сте ги објавиле на АО3.
  3. Да ги избришете внесените дела. Ако го сторите ова, ќе ја имате опцијата да спречите внесување на други дела поврзани со таа сметка на АО3 во иднина.
  4. Да ги осирачите внесените дела. Ова ги остава делата на АО3, но ги отстранува делата од контрола на која било корисничка сметка. Може да изберете дали да го отстраните имете со кое биле поврзани на старата архива или да го оставите како псевдоним. (Имајте на ум: ако изберете да ги осирачите Вашите дела, би требало најпрво да ги прегледате и да ги уредите за да отстраните идентификувачки податоци.)
 • Ако немате пристап до е-поштенската адреса поврзана со сметката на оригиналната архива:
  1. Контактирајте ги Open Doors со Вашето корисничко име на оригиналната архива, и кои било информации кои можат да го потврдат Вашиот идентитет.
Како ќе можат луѓето да го најдат моето дело?

Внесената архива ќе биде претворена во колекција на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива), така што ќе остане индивидуално различна и ќе може да се прегледува посебно од главната архива. Внесените дела исто ќе бидат пристапни од главните АО3 страници (така што може да добиете нови читатели!). Онаму каде што е можно, ќе имплементираме пренасочувања од оригиналниот архивски домен до АО3: ова ќе го објавиме на основа случај по случај.

Што ако веќе имам постирано копија на делата што се внесуваат на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива)?

Ако сте го внеле делото од оригиналната архива користејќи ја нашата алатка за внесување, тогаш делото нема повторно да биде внесено, а Вашата постоечка верзија автоматски ќе биде поврзана со новата колекција. Ако сте го објавиле делото рачно или сте го внеле од друг линк, тогаш ќе треба да решите што да правите со дупликатот. Имајте на ум дека кога е можно, веб-адресите на внесените архиви ќе пренасочуваат кон внесената копија на овие дела (за да се зачуваат листите за препораки и маркерите), па според ова можете:

 • Да чекате за алатката за спојување која моментално во развој, која може да ги комбинира прегледите и рецензиите на двете копии, истовремено зачувувајќи само едно дело (и зачувувајќи го линкот за пренасочување, ако е можно).
 • Да ја избришете внесената копија (со тоа ќе се скрши линкот за пренасочување, ако е можно) и да ја додадете постоечката копија во колекцијата на внесената архива.
 • Да ја избришете постоечката копија на АО3.
 • Кога е можно, да побарате од Open Doors да се ресетира пренасочувањето кон постоечката копија на АО3. За да го сторите ова, Ве молиме контактирајте ги Open Doors (Отворени врати) со Вашето корисничко име на АО3 и линкови на делата кон кои сакате да води пренасочувањето.
Зошто ги внесувате архивите на АО3? Зошто едноставно не ги зачувате целите архиви и ги хостирате на серверите на OTW?

Зачувувањето на фановската историја е централен дел на нашата мисија – ја сакаме многубројноста на фандомите и сакаме да има многу индивидуални архиви, а сакаме да се осигураме дека ако некој веќе не одржува одредена архива, тој дел на фандомите нема да се изгуби. Би сакале да можеме да ги зачуваме самите архиви, но потребните ресурси се преголеми: на секоја архива би ѝ било потребен сопствен серверски простор, тим на кодери кои ќе можат да го одржуваат и/или препишуваат позадинскиот код, посебни модератори итн. Со внесувањето на архивите на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива) како посебни колекции, можеме да ја спасиме прекрасната фановска креативност и малку од оној индивидуален идентитет, истовремено осигурувајќи се дека треба да поддржуваме само еден сет на код, еден сет на сервери и еден тим за поддршка.

Што ако не сакам да се внесат моите дела?

Контактирајте ги Open Doors (Отворени врати) со е-поштенската адреса регистрирана на архивата која се внесува и побарајте блокирање за таа адреса. Блокирањето на адресата ќе го спречи групниот внесувач кога било да внесе дело поврзано со таа адреса. Ако веќе немате пристап до е-поштенска адреса која сакате да ја блокирате, Ве молиме вклучете ги кои било информации кои би можеле да го потврдат Вашиот идентитет. Ве молиме за разбирање, дека во таквите случаи, секое барање ќе биде внимателно прегледано и потврдено.

Fan Culture Preservation Project (Проект за зачувување на фан-култури)

Дали архивите ќе бидат достапни во дигитална форма?

OTW (Организација за трансформативни дела) и Универзитетот во Ајова ќе истражуваат начини да дигитализираат дел од овие материјали за фановите кои сакаат да ги разгледаат да можат да го направат тоа, иако не се во можност да дојдав во Ајова, во Соединетите Американски Држави. Се надеваме дека ќе стапиме во контакт со голем број од креаторите на овие дела за да добиеме дозвола да ги споделиме пошироко онлајн.

Што е со приватноста на фановите? Голем број на фанови објавуваа дела под нивните легални имиња.

Почитувањето на правата и приватноста на фановите е највисок приоритет и за Универзитетот во Ајова и за OTW (Организација за трансформативни дела). Стандардните јавни листи ќе го содржат само името на зинот и фандомот (на пр. Blake’s Seven: The Other Side 1, 3 [1986-1987]), исто како што списанијата се набројани во каталозите на библиотеките. Меѓутоа, се надеваме дека ќе добиеме дозвола од индивидуални автори и уредници да ги споделиме нивните дела пошироко онлајн.

Дали можам да ги позајмам овие материјали преку програми за меѓубиблиотетски позајмици?

Предметите во колекцијата ќе останат на Универзитетот во Ајова. Меѓутоа, тимот за Посебни колекции може да фотокопира и испрати до 100 фотокопии на научници и други заинтересирани странки по цена од околу 25 центи од страна, во согласност со нивните стандардни процедури.

Дали можам да ја оставам мојата фановска колекција на овој проект во мојот тестамент?

Да. Можеме да Ви помогнеме соодветно да го формулирате тоа.

Кому треба да му се обратам ако имам материјали за донирање?

Контактирајте ја Комисијата за Отворени врати за помош околу донирањето на овој проект.

Имам кутии (полици/соби/куќи) со зини! Не можам да си дозволам да ги испратам до Ајова!

Можеме да Ви помогнеме! Fan Culture Preservation Project (Проектот за зачувување на фан-култури) може да ја организира не само поштарината, туку и подигнувањето на донациите од страна на UPS. Не дозволувајте цената или обемот да Ве спречат да донирате.

Дали Fan Culture Preservation Project (Проектот за зачувување на фан-култури) има критериуми за донациите врз база на јазикот или земјата на потекло?

Не. И Fan Culture Preservation Project (Проектот за зачувување на фан-култури) и Универзитетот во Ајова се заинтересирани да собираат материјали од фановите ширум светот, вклучувајќи и материјали кои не се на англиски јазик или не доаѓаат од држави каде се зборува англискиот јазик. Меѓутоа, како и кај донациите од САД, можноста да помогнеме со доставата ќе зависи од достапните ресурси.